دتکتور چیست ؟ | کاربردها و مزایا و معایب

دتکتور چیست ؟

دتکتور یک دستگاه یا سیستم است که می تواند وجود، حضور، شدت یا خصوصیات یک پدیده فیزیکی را اندازه گیری یا تشخیص دهد. دتکتورها معمولاً از یک عنصر حساس به همراه یک عنصر تبدیل کننده، یک عنصر تقویت کننده و یک عنصر نمایشگر تشکیل شده اند. اصل عملکرد دتکتورها بر اساس تبدیل انرژی ورودی به انرژی خروجی است. در این مقاله قصد داریم به طور کامل به موضوع دتکتور چیست ؟ و کاربرد های آن میپردازیم.

توضیح دیگری که میتوانیم در پاسخ به سوال دتکتور چیست و چگونه کار می کند؟ بدین گونه است که : دتکتور یک دستگاه یا مدار الکترونیکی است که می تواند یک سیگنال ورودی را دریافت کرده و خصوصیات آن را تغییر دهد، تشخیص دهد یا نمایش دهد. برای مثال، دتکتورهای صوتی می توانند فرکانس، شدت، جهت یا حضور یک صدا را اندازه گیری کنند. دتکتورهای نوری می توانند رنگ، شدت، قطبش یا حضور یک نور را اندازه گیری کنند. دتکتورهای الکترومغناطیس می توانند فرکانس، شدت، قطبش یا حضور یک امواج الکترومغناطیس را اندازه گیری کنند.

دتکتورها را می توان بر اساس نوع، ساختار و اصل عملکرد آنها دسته بندی کرد.

سایر مقالات
چیلر تراکمی: دستگاه سرد کننده آب برای تهویه مطبوع و صنعت

دسته بندی های رایج دتکتور چیست؟

  • دتکتورهای الکترومغناطیس: این دسته از دتکتورها قادر به تشخیص و اندازه گیری نور، رادیو، مایکروویو، فروسرخ، فرابنفش و پرتوهای گاما هستند. مثال هایی از این دسته شامل فوتودایود، فوتومولتایپلایر، سلول خورشیدی، آشکارساز پین و آشکارساز سانچور هستند.
  • دتکتورهای ذرات: این دسته از دتکتورها قادر به تشخیص و اندازه گیری ذرات زیراتمی مانند الکترون، پروتون، نوترون و مسون هستند. مثال هایی از این دسته شامل آشکارساز جرقه، آشکارساز بابل، آشکارساز سولفید سرب و آشکارساز سولفید کادمیوم هستند.
  • دتکتورهای حالات جامد: در پاسخ به سوال دتکتور چیست ؟ باید بگوییم که یک نوع دیگر این قطعه دتکتور های حالت جامد هستند .این دسته از دتکتورها قادر به تشخیص و اندازه گیری خصوصیات حالات جامد مانند رسانایی، مقاومت، القای الکترومغناطیس و جابجایی هستند. مثال هایی از این دسته شامل ترانزستور، رزيستانس حساس به حرارت (thermistor)، سلول پيزوالكتريك (piezoelectric cell) و سلول استريين (strain gauge) هستند.

دتکتور دودی چیست؟

دتکتور دودی یک نوع خاص از دتکتور است که قادر به تشخیص حضور دود در محيط است. دود نشان دهندهٔ حضور آتش سوزي يا سوختگي است و مي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند خطراتي مانند آسيب رساندن به سلامت، ايجاد اختلال در تنفس و ديد و افزايش خطر انفجار را به همراه داشته باشد. حال شاید برایتان سوال شود که کاربرد این دتکتور چیست ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که استفاده از دتکتور دودی می تواند یک راه حل موثر برای پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از آتش سوزی باشد.

دتکتور دودی معمولاً از یک عنصر حساس به دود، یک عنصر تقویت کننده، یک عنصر نمایشگر و یک منبع تغذیه تشکیل شده است. اصل عملکرد دتکتور دودی بر اساس تغییر در شرایط فیزیکی یا شیمیایی ناشی از حضور دود است.

دتکتور چیست ؟

دو نوع رایج از دتکتور دودی عبارتند از:

  • دتکتور دودی نوری: این نوع از دتکتور دود بر اساس تغییر در شدت نور ناشی از حضور ذرات دود در محفظه کار می کند. در این دستگاه، یک منبع نور (معمولاً چراغ قوه) و یک حسگر نور (معمولاً فوتودایود) در زوایای مختلف قرار می گیرند. در حالت عادی، نور منبع به طور مستقیم به حسگر نمی رسد. حال به این میپردازیم که شیوه کار این دتکتور چیست ؟ وقتي که دود وارد محفظه مي شود، بخشي از نور منبع توسط ذرات دود پخش يا منعکس مي شود و به حسگر مي رسد. این باعث مي شود که سيگنال الکتريکي حسگر تغيير کند و يک آژير يا چراغ هشدار را فعال کند.
  • دتکتور دودی یون: این نوع از دتکتور دود بر اساس تغییر در جریان الکتریکی ناشی از حضور ذرات دود در محفظه کار می کند. در این دستگاه، یک منبع پرتو (معمولاً آمريسيوم-241) و دو الکترود (مثبت و منفي) در محفظه قرار می گیرند. منبع پرتو با تولید پرتوهای آلفا باعث یون شدن هوای محفظه مي شود. این باعث مي شود که جريان الكتريكي بین الكترود ها بگذرد. حال به این میپردازیم که شیوه کار این دتکتور چیست ؟ وقتي که دود وارد محفظه مي شود، ذرات دود با يون ها تلاقي مي کنند و جذب يا تبادل الكترون با آن ها مي کنند. این باعث مي شود که جريان الكتريكي بین الكترود ها کاهش يابد و يک آژير يا چراغ هشدار را فعال کند.

 

مزایا و معایب دتکتورها

مزایا و معایب دتکتورها در قياس با روش های ديگر اندازه گيری و تشخيص دتکتورها مزایا و معایب خاص خود را در مقایسه با روش های دیگر اندازه گیری و تشخیص دارند.

سایر مقالات
پرشر سوئیچ پمپ آب چیست؟

برخی از مزایا و معایب عمومی عبارتند از:

  • مزایا:

    • دتکتورها می توانند سریع، دقیق و حساس باشند.
    • دتکتورها می توانند برای انواع مختلف سیگنال ها طراحی شوند.
    • دتکتورها می توانند برای کاربردهای خاص سفارشی شوند.
    • دتکتورها می توانند با سیستم های دیگر ارتباط برقرار کنند.
  • معایب:

    • دتکتورها ممکن است نیاز به تغذیه برق، تعمیر و نگهداری، کالیبراسیون و اتصالات مناسب داشته باشند.
    • دتکتورها ممکن است تحت تاثیر نویز، اختلالات، درجه حرارت، رطوبت و فشار قرار گیرند.
    • دتکتورها ممکن است با سایر دستگاه ها یا سیگنال ها تداخل ایجاد کنند.
    • دتکتورها ممکن است هزینه بالایی داشته باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

بوشن کلمپی نیوپایپ

بوشن کلمپی نیوپایپ | لیست قیمت و خرید

بوشن کلمپی نیوپایپ | انقلابی در اتصالات لوله‌کشی در دنیای مدرن تاسیسات، اتصالات لوله‌کشی نقش حیاتی در اطمینان و کارایی سیستم‌ها دارند. بوشن کلمپی نیوپایپ، با